Son Dakika Haberleri
/
Pedagojik formasyon, Eğitim Fakültesi mezunu olmayanların öğretmenlik yapabilmesi için gerekli bir eğitimdir. Her yıl üniversitelerde ve sınırlı sayıda kontenjan dahilinde pedagojik formasyon eğitimi verilir. Peki, pedagojik formasyon nedir, nereden alınır, ne işe yarar?
Pedagojik formasyon, akademik tanımların, öğrenmeye açık kişilerin anlayabileceği bir dilde, farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit eğitimdir. Üniversitelerin belirli fakültelerindeki bir bölümden alınmış eğitimin ardından, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanan bir eğitimdir. Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Sınıf Yönetimi gibi derslerden meydana gelir. Pedagojik formasyon, pedagoji biliminde eğitim pedagojisi hakkında bilgilerin verilmesini içerir.
Pedagojik formasyon eğitimini eğitim fakültesinde eğitim gören lisans öğrencileri kendi bölüm dersleri içerisinde alır. Lisans eğitimleri süresince eğitim fakültesi harici bir bölümde okuyanlar ise 4. sınıfta ya da mezun olduktan sonra pedagojik formasyon eğitimi veren üniversitelere başvurarak bu eğitimi alabilir. Üniversitelerin formasyon için özel başvuru günleri ve şartları vardır. Pedagojik formasyon eğitimini almak için gerekli bazı koşullar bulunur. Lisans eğitimden mezun olan ve bu eğitimi almak isteyenlerin, mezuniyet ortalamalarının en az 2,5/4 ya da 60/100 olması gerekir. Alım işlemi her üniversitede farklıdır. Bazı üniversiteler not ortalaması ile alım yaparken bazıları kendi üniversite öğrencilerine farklı olanaklar verir.
Pedagojik formasyon eğitimi alan kişiler, öğretmenliğe adım atmış olur. Okullarda kadrolu öğretmenlik yapmak isteyenler bu eğitimin ardından KPSS ile atanabilir. Aynı zamanda pedagojik formasyon ile KPSS’ye girmeyi seçenler için sözleşmeli öğretmenlik seçeneğini elde ederler.
Pedagojik formasyon süreci içerisinde Gelişim Psikolojisi, Eğitim Bilimine Giriş, Sınıf Yönetimi, Öğretmenlik Uygulaması, Rehberlik Dersleri, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarım, Öğrenme Kuram ve Yaklaşım gibi dersler alınır.
Öğretmenlik mesleğinde gereken mesleki yeterlilikleri kazanmak, eğitim ve öğretim verebilmek için kazanılacak düzen adına pedagojik formasyon eğitimi alınması gerekir. Üniversiteler değişik zamanlarda kontenjan açarak pedagojik formasyon eğitimine başvuru yapan öğrencilerin koşullarını sağlaması ile bu eğitimi verir.
0 Yorum