Son Dakika Haberleri
/
Çeşme Belediyesi’nin “9 Durak 9 Deneyim” projesi kapsamında gerçekleştirdiği Germiyan Festivali dolu dolu içerikleri, geleneksel tatları ile ziyaretçilerine adeta bir zaman yolculuğu yaşatmaktadır.
Çeşme Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Germiyan Festivali, geçmişi yüzlerce yıl öncesine kadar dayanan köklü bir tarih ve kültür abidesi olan Germiyan Mahallesi’nde her yıl ekim ayında gerçekleşmektedir.
“Bütünşehir kanunu” çerçevesinde köyden mahalle statüsüne dönüştürülen Germiyan’da yapılan Germiyan Festivali, fırınından köy kahvesine kadar bölge sakinlerinin evleri de dahil edilerek tüm mahalleyi kapsamaktadır.
Öyle ki sınırları mahallenin hatta bölgenin dışına kadar ulaşmış olan Germiyan Ekmeği’nin yanı sıra yörede yetişen ürünlerin de sergilendiği festivalde, Germiyan halkının geleneksel ekmek yapımı, mutfak gereçleri, köyün eski fotoğrafları ve kıyafetleri de ziyaretçilere sergilenmektedir.
Ekmek yapımının, ev yapımı sabunun ve kopanisti (basma peynir) yapımının da atölyeler aracılığıyla ücretsiz olarak öğretildiği, aktarıldığı Germiyan Festivali’nde, gastronomi söyleşilerinden ekmek yarışmalarına, sergilerden, konserlere, yöresel kına gecesinden düğün yemeğine kadar çok çeşitli aktiviteler yer almaktadır ve bu da Germiyan Festivali’ni eşsiz bir konuma taşımaktadır.
Germiyan Festivali’nde, Germiyan halkının mutfağında çok uzun senelerdir yaptığı, ancak artık çok az kişinin bildiği yöresel yemeklerinden, bölge sakinlerinin geçmişte giydiği kıyafetlere ve mutfakta kullandığı araç gereçlere kadar geçmiş ile günümüz sentezlenmekte ve bu festival aracılığıyla Germiyanlıların ataları ile aralarındaki bağlar güçlenmekte, Germiyan gelenekleri anılmaktadır.
Bu nedenle de Germiyan Festivali, Germiyan halkı ile geçmiş arasından bir köprü görevi görerek geleneklerinin yaşatıldığı bir festival haline gelmiş ve tarihsel bağları güçlendirmiştir.
0 Yorum