06 Aralık 2022
593
ABONE OL

Mutlaka Okunması Gereken Oğuz Atay Kitapları

Türk Edebiyatının en önemli isimleri arasında bulunan Oğuz Atay, popülerliğini koruyan ve sevilerek okunan kitapları ile bilinir. Oğuz Atay’ın edebiyata ilgili olan okuyucuların mutlaka okuması gereken birçok önemli eseri vardır. İşte sizler için hazırladığımız okunması gereken Oğuz Atay kitapları

Mutlaka Okunması Gereken Oğuz Atay Kitapları

Tutunamayanlar (1971)

Tutunamayanlar, Oğuz Atay’ın en bilinen eseridir. Oğuz Atay’ın ilk eseri olan Tutunamayanlar, 1970’te TRT Roman Ödülü’nü kazanmıştır. İlk yayınlandığı zamanda kişisel bir roman olarak toplumsal roman anlayışına aykırı olarak görülmüştür. Kurgusunun kronolojik bir sırası olmaması sebebi ile beklendiği şekilde ilgi görememiştir.

Otobiyografik ögeleri olan Tutunamayanlar, dili ve anlatımı ile Türk Edebiyatında bir devrim olarak kabul edilir. Modern şehrin yaşamında kişinin yalnızlığını, toplumdan kopuk oluşunu, tabu olmuş düşüncelere yabancı kalan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını anlatır.

Tehlikeli Oyunlar (1973)

Oğuz Atay, Tehlikeli Oyunlar romanında yine kişinin iç dünyasında meydana gelen sorunları, çerçevesi ile uyumsuzluğunu, bunalımlarını anlatır. Tehlikeli Oyunlar, 1973 yılında yayınlanan Oğuz Atay’ın ikinci romanıdır. Tehlikeli Oyunlar romanı, Oğuz Atay’ın ilk romanı olan Tutunamayanlar’ın bittiği yerde başlar.

Bir Bilim Adamının Romanı (1975)

1975 yılında yayınlanan Bir Bilim Adamının Romanı, yazarın İTÜ’den hocası olan Prof. Dr. Mustafa İnan’ın yaşam öyküsünü anlattığı biyografik romandır. Saygı ve sevgi duyduğu hocasını anlattığı romanında, Mustafa İnan, Oğuz Atay eserleri içindeki tek olumlu karakterdir. Kültür, kişilik, dünya görüşü ve zeka açısından içerisinde yaşadığı toplumun çok üstünde bir birey olan Mustafa İnan’ın yaşamı anlatılır. Mustafa İnan, Bir Bilim Adamının Romanı kitabında Oğuz Atay’ın ideal aydın portresini çizer. Bu roman, TÜBİTAK tarafından gençlerin bilime özendirilmesini teşvik etme hedefi ile başlatılan bir proje kapsamında yazılmıştır.

Oyunlarla Yaşayanlar (1975)

Oğuz Atay’ın romanlarında ve öykülerinde bulunan ana düşünce, bu oyundan gelir. Oyunlarla Yaşayanlar, Oğuz Atay’ın yazdığı tek tiyatro türündeki eseridir. Şehir Tiyatroları’nda sahnelenmiş olan Oyunlarla Yaşayanlar’ın Tutunamayanlar ve Tehlikeli Oyunlar ile üçleme niteliği taşıdığı söylenir. Türk Tiyatrosu için yeni bir nefes olarak karşılanan Oyunlarla Yaşayanlar, Türkiye’deki aydınların açmazını sahneler.

Korkuyu Beklerken (1975)

Korkuyu Beklerken, Oğuz Atay’ın tek öykü türündeki eseridir. Oğuz Atay bu kitabında da tüm kitaplarında olduğu gibi ironiyi oldukça fazla kullanmıştır. İroniyi edebi bir stil olarak benimsemiş olan Oğuz Atay, Türk öykücülüğüne bir yenilik kazandırmıştır. İçerisinde 8 hikaye bulunan Korkuyu Beklerken, Oğuz Atay’ın korku duygusunu en net şekilde ifade ettiği eseridir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
20 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
2022 Yılının En Popüler Dizileri
KÜLTÜR SANAT
Kış Aylarında Okunacak Kitap Önerileri