Son Dakika Haberleri
/
Modern sinema endüstrisinin klişelerinden sıkılanlar için sinemanın derin ve insana dair eserleri vazgeçilmezdir. Görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip olan kült filmler, tutkulu, sadık ve gerçeğin peşinde kişiler için oldukça idealdir. Kelime anlamı açısından ilahlaştırma ve aşırı saygı anlamını taşıyan kült kavramı, filmleri nitelediğinde nasıl filmlerle karşılaşılacağı aşağı yukarı bilinir. İzlenilen sahnenin iz bıraktığı, ilk zamanlar azımsanacak derecede az bir kitleye sahip fakat yıllar geçtikçe kemik kitlesini büyütmeyi başarabilen filmler kült filmlerdir. Her sinemaseverin bu filmleri izleyerek sinema konusunda geniş bir kültüre sahip olması gerekir. İşte sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken kült filmler listesi…
1994 yapımı olan Forrest Gump, Tom Hanks, Robin Wright Penn, Sally Field ve Gary Sinise gibi usta oyuncuların rol aldığı roman uyarlaması bir filmdir. epik, dram, komedi ve romantizm gibi türler içerisine dahil olan Forrest Gump bir yandan Amerika tarihini özetle anlatırken diğer yandan tutkuların insanları ne kadar yüceltebileceğini anlatır. Birçok dalda 67. Akademi Ödelleri’nin kazanan film, başarısını olayların gerçeklik ve hayal gücü ile inandırıcı bir şekilde harmanlanmasına borçludur.
Akira Kurasawa’nın en başarılı filmleri arasında yer alan Rashomon, algı, gerçeklik ve insanoğlunun tanımladığı bütün kavramların bükülebileceğini vurgular. Kayıp samuray Tajumaru’nun oynadığı Rashomon, varlık ve insan üzerine düşünen herkesin izlemesi gereken kült filmler arasında yer alır.
İngrid Bergman’ın oynadığı Casablanca filmi, Michael Curtiz’in aşkı anlatışıdır. !942 yapımı olan bu filmin konusu eski bir aşk hikayesidir. Aynı zamanda savaştan Amerika’ya kaçmayı konu edinen film, Kazablanca şehrinde geçer. Duygusal film sevenlerin beğeneceği kült filmdir.
1990 yapımı olan Close-Up, Abbas Kiyarüstemi’nin yönetmen koltuğunda oturduğu kült filmdir. Muhsin Mahmelbaf, Hossain Sabzian, Hossain Farazmand gibi oyuncular başrolünü paylaşır. Abbas Kiyarüstemi’nin kurgu ve gerçeği iç içe geçirdiği bu sıra dışı yapım, British Film Institute tarafından yayınlanan “Tüm Zamanların En İyi 50 Filmi” arasında bulunur. Yönetmen, bu filmi tanımlarken “gözbebeğim” kavramını tercih eder. İmkansızlıklarla çekilen filmin son sahnesi, sinema tarihine geçmiştir.
2001 yapımı Baran filmi, Afganistan’dan İran’a göç eden ve olumsuz çalışma şartları altında yaşamını sürdüren göçmenlerin problemlerini anlatır. Hossein Abedini, Zahra Bahrami, Mohammad Amir Naji, Abbas Rahimi, Gholam Ali ABakhshi gibi oyuncuların yer aldığı film, temiz ve saf bir aşkı anlatır. Baran, sade bir hikayenin ne kadar sürükleyici olabileceğini gösterir. Oyunculukların doğallığı, filmi evrensel kılar. Yaşamın içerisindeki sıradanlığı başarılı bir şekilde izleyiciye geçiren Baran filmi, 1999’da Montreal Film Festivali’nde en iyi film ödülü almıştır. Film; 9 uluslararası, 9 ulusal olmak üzere toplamda 18 ödül almıştır. Filme adını vermiş olan “Baran” isimli karakterin hiç konuşmaması da anlamlıdır.
1999 yılının filmleri arasında bulunan Fight Club, Chuck Palahniuk tarafından yazılmış olan yeraltı edebiyatına ait aynı isimli romandan uyarlanmıştır. Popüler kültürün temsilcilerinden biri olan film, günümüzde bilgisayar oyunları, tişörtleri, sabun markaları gibi ürünlerde kullanılmıştır. Popüler kültür ürünleri üretilerek film, sömürülebildiği kadar sömürülmüştür. Bazı film eleştirmenleri tarafından film, toplumun manipülasyonunu amaçlayan propaganda filmi olarak görülür. Fight Club, Amerikan tüketim toplumunu ve sadece tüketici olarak var olabildiğimiz sistemi eleştirir. Yönetmenin kalitesini ve tarzını ağır bir şekilde filme yansıttığı barizdir. Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter gibi usta isimlerin oynadığı film, kült filmler arasındadır.
1965 yapımı olan Sevmek Zamanı, Müşfik Kenter ve Sema Özcan’ın başrolü paylaştığı başyapıt filmler arasında yer alır. Türk Sineması’nın auteurleri arasında yer alan Metin Erksan’ın sürreal filmidir. Siyah beyaz olarak çekilen Sevmek Zamanı, boyamaya girdiği evin duvarında asılı olan kadın resmine aşık olan bir adamın aşkını konu alır. Boyacı Halil ve resmin sahibi Meral’in hikayesi, çekildiği dönemde dağıtıcı sorunları ve sinema anlayışı sebebi ile gösterime girmemiştir. Ancak aynı dönemin Avrupa Sineması ile eş ve yenilikçi sinema dili sayesinde izleyenler filmi beğenmiştir. Sevmek Zamanı, zamanla kült bir film haline gelmiştir. Filmin 1940’lı yıllarda yazılan Kürk Mantolu Madonna’dan etkilendiği düşünülür.
1988 yapımı Cinema Parasodi, Giuseppe Tornatore yönetmenliğinde çekilmiştir. İtalya başta olmak üzere dünya Sineması’nın klasikleri arasında yer alır. Cinema Parasodi, sinema perdesinin büyüleyici yanını ve yaşamımızdaki yerini en güzel şekilde anlatır. Müzikleri, saf hikayesi ve ülkemizde çekilen Vizontele, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak sinema filmlerine esin kaynağı oluşu ile unutulmaz bir kült filmdir. Dünyanın çeşitli ulusal televizyon kanallarında ve TRT’de yayınlana film, sinema sevgisine, sansüre, aşka, Hristiyanlığa, sinema tarihine ve sinemanın insan hayatı ile bağlantısına dair detaylar içerir. Salvatore Cascio, Philippe Boiret, Marco Leonardi gibi isimlerin rol aldığı film, sinemanın teknik açıdan ulaştığı noktayı ve sinema salonlarının kültürel olarak o dönemdeki konumunun çok başarılı bir şekilde anlatır.
0 Yorum